Pitajte nas

Česta pitanja i odgovori

Prije nego što nam pošaljete upit, molim vas da prođete najčešće postavljena pitanja.

Kategorije

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je organizirani program probira raka i prezloćudnih tvorbi debelog i završnog crijeva (kolorektum).

Osobama oba spola koje nemaju znakova bolesti crijeva ili već ranije ustanovljen rak debelog crijeva, odnosno koji slijede upute gastroenterologa a dobi su 50-75 godina.

Probir znači pregled naizgled zdravih osoba jednostavnim pregledom ili testom, kako bi se među njima otkrile one kod kojih postoji velika vjerojatnost da već imaju predstadij ili početni oblik bolesti. Probir ima smisla samo u bolesti koje se sporo razvijaju, dovoljno su masovne, ima mogućnosti liječenja predstadija i same bolesti i liječenje u tim fazama pruža bolju kvalitetu života te doživljenje očekivanih godina života.

Programom KRK želimo pomoću testa na okultno (nevidljivo) krvarenje u stolici pronaći one osobe koje imaju veću vjerojatnost da boluju od raka završnog ili debelog crijeva ili pak prezloćudnih tvorbi. Svrha programa je prvenstveno otkrivanje ovih prekanceroznih promjena – polipa (adenoma) iz kojih se može razviti rak jer se time nastanak raka sprječava.

Rak debelog crijeva na drugom je mjestu po broju novooboljelih i drugi je uzrok smrtnosti od raka u Republici Hrvatskoj. Rak debelog crijeva može se otkriti rano, pa čak i u pred-zloćudnoj fazi, testiranjem prisutnosti krvi u stolici. Ovo testiranje je jednostavna metoda kojom se mogu otkriti i najmanji tragovi krvi u stolici, što je često prvi znak raka, polipa ili nekih drugih bolesti debelog crijeva.

Tijekom dvije godine na kućne adrese šalje se poziv za testiranje na okom nevidljivu krv u stolici, a odazvanima u prethodnom ciklusu šalju se kuverte s test kartonima za nanošenje uzorka stolice. Pozive šalju zavodi za javno zdravstvo županja odnosno Grada Zagreba (skrać. ZJZ).

Osobe koje to žele, trebaju potpisani pristanak za pretragu poslati u priloženoj kuverti adresiranoj na pripadajući zavod. Ako ste u međuvremenu kuvertu bacili, nazovite besplatni telefon županijskog, odnosno gradskog zavoda te zatražite testove.

Od svibnja 2021.godine pozvane su osobe slijedećih 1947-1971. godišta, s time da su prvo pozivani najstariji i najmlađi.

Završetak 5. ciklusa očekuje se do svibnja 2023. godine.

Osobe koje u ovom ciklusu još nisu dobile poziv, također se trebaju javiti u zavod, jer to znači da u pozivnoj bazi HZZO-a nije bila navedena trenutna adresa, te poziv nije mogao biti uručen. Nova adresa bit će upisana u web aplikaciju u zavodu za javno zdravstvo, te će biti spremljena kao kontakt adresa na koju ćete ubuduće dobivati poziv.

Ako ste se prvi puta odazvali pozivu, nakon što je ZJZ zaprimio vaš pristanak, na kućnu adresu stići će kuverta s test kartonima, detaljnom uputom o prikupljanju i nanošenju uzorka stolice, tri podloge za wc koje olakšavaju prikupljanje uzorka, pvc vrećica sa kuvertom i adresiranom vanjskom kuvertom za slanje uzorka na analizu u pripadajući ZJZ. Kuverta s test kartonima bit će vam poslana unutar dva tjedna od zaprimanja vašeg pristanka.

Javite se na besplatni telefon pripadajučeg zavoda za javno zdravstvo ili mail za građane (link).

Uzorke stolice (izmeta) nanosite prema priloženoj uputi (vidi uputu) tako da uzimate uzorak s četiri različita mjesta. Prikupljate uzorke tri stolice redom (dakle ako jedan dan nemate stolicu, prvi slijedeći dan uzima se uzorak na drugi karton, a uzorci 3. slijedeće stolice nanose se na treću karticu). Za svako mjesto i svaki uzorak, priloženi su štapići od tvrdog kartona koji se, nakon uzimanja i nanošenja uzorka na prozorčić kartice, bace u wc. Za dodatne informacije pogledajete

Ne zaboravite napisati ime i prezime na kartone prije uzimanja uzorka (najbolje kemijskom ili trajnim flomasterom) ili nalijepite naljepnicu s imenom i prezimenom.

U slučaju pozitivnog nalaza krvi u stolici, liječnik preventivne medicine iz ZJZ (spec. epidemiolog ili spec. javnog zdravstva), obavjestit će Vas o tome i objasniti da Vas upućuje na kolonoskopiju, a zatim dogovara za datum i vrijeme kolonoskopskog pregleda. O svemu pismeno obavještava i odabranog obiteljskog liječnika, kako bi Vam on/ona pomogao oko priprema za kolonoskopiju. U kuverti ćete zatim dobiti pisanu obavijest s točnim mjestom i terminom kolonoskopije i dvije kupovnice (što je isto kao uputnica i recept) za sredstvo za čišćenje, s uputom. Uputnica i recept prosljeđuju se i elektronski, te su dostupni u sustavu, no papirnata kupovnica služi kao znak raspoznavanja da se radi o programu probira.  Recept za lijek za čišćenje crijeva dostupan je u ljekarni 15 dana od slanja pisma iz ZJZ, pa molimo da što prije podignete lijek (Moviprep). Kolonoskopijom se može otkriti rak debelog crijeva u čim ranijoj fazi, a  moguće je otkriti i sitne izrasline-polipe od kojih neki, ako se ne odstrane, mogu postati zloćudni i nakon više od 10 godina, stoga je neizmjerno važno da pregled obavite.

U slučaju negativnog nalaza osobe ne dobivaju nalaz na kućnu adresu. Nalaz će biti vidljiv kod liječnika obiteljske medicine. O nalazu se također možete informirati u ZJZ.

Važno je znati da je znantveno dokazano, na velikom broju osoba koje se podvrgavaju ovakvom preventivnom programu, da se bolest otkriva u ranijem stadiju ili čak pred-zloćudnom obliku. Također se smanjuje smrtnost od raka debelog crijeva nakon provedenih 4-5 ciklusa. Osobito je važno znati da, ukoliko se rak otkrije u kasnijem stadiju, bolesnicima je potrebno kirurški ukloniti bolesni dio crijeva, te se često mora napraviti otvor na trbušnu stijenku gdje se postavlja vrećica, te taj bolesnik više ne prazni crijeva na normalni otvor već u tu vrećicu (tzv. kolostomu). Preventivnim pregledom u okviru ovakvog programa sve ovo se može izbjeći, te se na taj način znatno pridonosi kvaliteti života. U osobe kojoj se kolonoskopski ukloni polip, pretraga je ujedno i liječenje, te se time sprječava nastanak raka.

To je pregled savitljivim instrumentom u kojemu je ugrađena optika te je moguće detaljno pregledati unutrašnjost lumena debelog crijeva. Osoba mora biti dobro očišćena i pripremljena za pretragu, što je od velike važnosti. Također je jako važno znati da se kroz kolonoskop mogu uvesti posebni alati kojima se može uzeti uzorak za mikroskopsku (patohistološku) pretragu kojom se utvrđuje što je otkriveno kolonoskopski, te da li je potrebno neko dalje liječenje. Moguće je u potpunosti odstraniti polipe ili druge izrasline te ih također poslati na dalji pregled. (Ako želite znati više link)

Upute su priložene uz poziv za kolonoskopiju. (Link)

Komplikacije tijekom ove pretrage vrlo su rijetke, te korist nadmašuje ovaj minimalni rizik. Tijekom uklanjanja polipa može doći do kratkotrajnog krvarenja koje samo prestane, a rijetko su potrebni drugi zahvati. Iznimno rijetko može doći do oštećenja stijenke crijeva koje u rijetkim slučajevnima zahtjeva i operativno liječenje. O svim ovakvim pojavama obavezno treba obavijestiti svojeg liječnika ili se javiti u bolnicu u kojoj je pretraga obavljena. Ako nakon pregleda osjetite jake bolove u trbuhu ili jače krvarenje iz crijeva (manja krvarenja prolaze sama od sebe), ako vam se povisi temperatura ili vas uhvati zimica, odmah se obratite liječniku za pomoć.

Pregled obično traje od 20 do 60 minuta, ovisno uzimaju li se uzorci ili odstranjuje polip/i. Tijekom pregleda ležat ćete na boku ili leđima. Kako bi se bolje vidjela crijevna sluznica i eventualni znakovi bolesti, liječnik će tijekom pregleda upuhati u crijevo zrakom, zbog čega se može pojaviti osjećaj nadutosti ili laganog grčenja. Ako se tijekom pregleda pojavi bol, obavijestite liječnika koji će poduzeti odgovarajuće mjere.

Tijekom pregleda liječnik može obaviti i neke druge zahvate: odstraniti polipe (polipektomija), uzeti djelić tkiva za daljnje ispitivanje (biopsija) i slično.

Nakon pregleda liječnik će vam reći kako je bilo, je li otkrio patološke promjene, je li uklanjao polipe, radio biopsiju ili neki drugi zahvat. Ako ne otkrije bitne promjene na vašem debelom crijevu, odmah će vas razveseliti tom viješću. No, ako on uzima uzorke tkiva za detaljniju pretragu, morat ćete pričekati rezultate te pretrage. Biopsija ne znači da je liječnik pronašao rak – to samo znači da je potrebno da patolog ustanovi o kakvom se tkivu radi.

Nakon takve intervencije ostajete samo kratko vrijeme na promatranju u ustanovi u kojoj će se obaviti pregled. Samo iznimno možete biti zadržani na promatranju do sljedećeg dana.

Kako bi se bolje vidjela crijevna sluznica i eventualni znakovi bolesti, liječnik će tijekom pregleda crijevo napuhati zrakom zbog čega se može pojaviti osjećaj nadutosti ili laganog grčenja. Ako se tijekom pregleda pojavi bol, obavijestite liječnika koji će poduzeti odgovarajuće mjere

Kolonoskopiju za Vas dogovara liječnički tim pripadajućeg zavoda za javno zdravstvo i o tome obavještava Vašeg liječnika obiteljske medicine. Nakon toga ćemo Vam poštom poslati pisanu obavijest s točnim mjestom i terminom kolonoskopije i dvije kupovnice (što je isto kao uputnica i recept) za sredstvo za čišćenje, s uputom. Uputnica i recept prosljeđuju se i elektronski, te su dostupni u sustavu, no papirnata kupovnica služi kao znak raspoznavanja da se radi o programu probira.  Recept za lijek za čišćenje crijeva dostupan je u ljekarni 15 dana od slanja pisma iz ZJZ, pa molimo da što prije podignete lijek (Moviprep).

Kolonoskopija se može obaviti u ambulantama u bolnicama (kolonoskopski centri). Kolonoskopske centre koji rade kolonoskopije za Program možete pogledati ovdje (link). Prilikom naručivanja kolonoskopije dogovorit ćete se sa djelatnikom zavoda za javno zdravstvo o pripremi za kolonoskopiju, a po potrebi liječnikom obiteljske medicine.

Vrijeme čekanja ovisi o pojedinom kolonoskopskom centru u kojem se izvodi kolonoskopija. U Programu nastojimo da se kolonoskopija obavi unutar mjesec dana, a najduže dva mjeseca.

Kolonoskopija vas neće koštati. Troškove kolonoskopije u okviru Programa snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Obavezno zdravstveno osiguranje je uvjet.

Menstrualno krvarenje nije prepreka za izvođenje kolonoskopije. Preporučamo korištenje tampona, o čemu morate obavijestiti medicinsko osoblje tijekom kolonoskopije.

U načelu, ovi lijekovi nisu prepreka za izvođenje kolonoskopije, no ako bude potrebna polipektomija potrebna je priprema. Točne upute za uzimanje dat će Vam liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik zavoda za javno zdravstvo prilkom dogovaranja pretrage ili ćete biti upućeni liječniku obiteljske medicine.

Tijekom pripreme za kolonoskopiju bit će potrebno uskladiti doze lijekova koje uzimate u dogovoru s izabranim osobnim liječnikom ili dijabetologom. Pažljivo se pridržavajte uputa izabranog osobnog liječnika ili dijabetologa, kojeg posjetite prije kolonoskopije.

Laksativ koji ćete dobiti u ljekarni popiti ćete kod kuće, gdje ćete laksativ otopiti u vodi i popiti tekućinu prema uputama koje ćete dobiti od Programa.

.

Ako ste na kolonoskopiju zakazani prije 12 sati, laksativ ćete početi piti večer prije. Ako ste na pregled naručeni nakon 12 sati, laksativ ćete početi piti rano ujutro na dan pregleda. Molimo Vas da se prije kolonoskopije pažljivo pridržavate uputa za čišćenje crijeva.

Nakon konzultacije s izabranim osobnim liječnikom možete se odlučiti i za drugu vrstu laksativa. U tom slučaju sami snosite troškove laksativa.

Preporučamo da si prvo pokušate pomoći ispijanjem bezreceptnih pića za koje se smatra da imaju laksativni učinak na prazan želudac. Ako to ne uspije, možete koristiti blage laksative, koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u ljekarni. Posavjetujte se sa svojim ljekarnikom. Ako ni to ne uspije, posavjetujte se s odabranim osobnim liječnikom.

Okolnosti u kojima prikupljanje uzoraka stolice nikako ne radite:

 • menstruacija,
 • vanjski ili unutarnji hemoroidi koji krvare i koje je liječnik potvrdio,
 • krv u mokraći,
 • dijareja (proljev)

 

Uzorci stolice mogu se predati tek kada su gore navedene okolnosti otklonjene. Za dodatne informacije možete nazvati besplatni telefon pripadajućeg zavoda za javno zdravstvo ili napisati mail (link).

Program KRK koristi gvajakov kartični test za okultno krvarenje u stolici. Test može biti pozitivan ili negativan. Ukoliko je samo jedan od nanesenih uzoraka pozitivna, nalaz se smatra pozitivnim.

Prema strukovnoj doktrini ponavljanje testa nije preporučljivo, stoga ga u Programu ne ponavljamo. Eventualne patološke promjene na debelom crijevu ili rektumu mogu povremeno s prekidima krvariti, pa se kod ponovnog testiranja može dobiti lažno negativan rezultat, pa treba učiniti kolonoskopiju.

U načelu, za kontrolnu kolonoskopiju trebate se javiti svom izabranom osobnom liječniku koji će Vam izdati uputnicu s kojom se sami možete prijaviti na kolonoskopiju. Samo osobe s 1-2 polipa niskog rizika ponovo pozivamo nakon 5 godina od kolonoskopije u Program.

Okolnosti u kojima prikupljanje uzoraka stolice nikako ne radite:

 • menstruacija,
 • vanjski ili unutarnji hemoroidi koji krvare i koje je liječnik potvrdio,
 • krv u mokraći,
 • dijareja (proljev)

 

Uzorci stolice mogu se predati tek kada su gore navedene okolnosti otklonjene. Za dodatne informacije možete nazvati besplatni telefon pripadajućeg zavoda za javno zdravstvo ili napisati mail (link).

Program KRK nacionalni je program probira i ranog otkrivanja prekanceroznih promjena te raka debelog crijeva i rektalnog sustava koji je usmjeren na ciljnu populaciju osoba od 50 do 74 godine. Ukoliko niste u navedenoj dobnoj skupini, sudjelovanje nije moguće. U program ćete biti pozvani kada navršite 50 godina. Ako imate problema sa stolicom (svježa krv, crna stolica, stolica tanka kao olovka, izmjenični zatvor i proljev, bolovi u trbuhu, nenamjerno mršavljenje), odmah se obratite svom izabranom osobnom liječniku i nemojte čekati poziv u KRK program. Također se trebate posavjetovati sa svojim izabranim osobnim liječnikom ako netko od Vaših bližih srodnika ima ili je imao rak debelog crijeva ili rektuma.

Sudjelovanje u Programu KRK ne može zamijeniti kolonoskopiju. Ako vam je savjetovano da idete na kolonoskopiju iz medicinskih razloga, važno je da to učinite. Program KRK uključuje probir na okultno krvarenje u stolici. Test fekalne okultne krvi pomaže nam identificirati one s povećanim rizikom od raka debelog crijeva među asimptomatskom populacijom (ljudi koji nemaju problema ili znakova bolesti).

S obzirom na to da imate dijagnozu kronične bolesti crijeva, najvjerojatnije ste već pod kontrolom gastroenterologa, pa preporučamo da redovito odlazite na kontrolnu kolonoskopiju i pretrage koje Vam preporuči gastroenterolog, te ovaj program nije za Vas. Ukoliko ste dobili poziv, molimo Vas da odgovorite na poziv tako što ćete napisati da se već kontrolirate zbog upalne bolesti crijeva, te ćemo zabilježiti taj podatak u sustav. Ukoliko ne odlazite na preporučene kontrole, svakako to učinite čim prije jer se ova bolest smatra povećanim rizikom i za rak debelog crijeva.

Svakako zatražite liječnika obiteljske medicine da Vas uputi na kolonoskopiju već s 32 godine jer imate veći rizik za nastanak raka debelog crijeva. Pregledati se trebaju i svi krvni srodnici po prvoj liniji.

sadfa

Ukoliko ne dobijete poziv, javite se na besplatni telefon ili mail pripadajućeg zavoda.

Odabir županije

Ako i dalje imate pitanja, javite se na besplatni telefon ili mail pripadajućeg zavoda!

Odaberite na karti županiju kako biste mogli kontaktirati ovlaštenu osobu u zavodu.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

ŽUPANIJA

Kontaktiraj zavod


  Lista kontakata

  Kontakti zdravstvenih djelatnika

  Lista kontakata članova povjerenstva, zavodskih koordinatora, gastroenterologa, patologa te obiteljske medicine

  Kategorije