Povratak

Radionica o primjeni bihevioralnih i kulturalnih čimbenika za unaprijeđenje zdravstvenih ishoda

Važnost istraživanja bihevioralnih i kulturalnih čimbenika

Radionica pod nazivom „Applying behavioural and cultural insights (BCI) for better health“ održana je 8. ožujka u Ministarstvu zdravstva. Na radionici je predstavljena važnost istraživanja bihevioralnih i kulturalnih čimbenika te njihovog utjecaja na unaprjeđenje zdravstvenih ishoda.

Radionicu je organizirao Regionalni ured za Europu Svjetske zdravstvene organizacije i Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva, a sudjelovali su predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, koordinatori  županijskih i nastavnih zavoda za javno zdravstvo te drugi relevantni dionici.

Okupljenim sudionicima obratili su se Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; Marija Bubaš, državna tajnica Ministarstva zdravstva, Iva Pejnović Franelić, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH; kao i Tiina Likki i Vee Snijders, voditeljice radionice i članice BCI tima Svjetske zdravstvene organizacije.

U rujnu 2020. pedeset tri države članice Europske SZO regije usvojile su Europski Program rada za razdoblje 2020.-2025. pod nazivom „Zajednička akcija za bolje zdravlje u Europi“ u kojem je BCI jedno od ključnih područja rada. U rujnu 2022. godine, na 72. regionalnom odboru Svjetske zdravstvene organizacije za Europu usvojen je Akcijski plan Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije u području bihevioralnih i kulturalnih uvida za zdravlje za razdoblje 2022.-2027. godine.

Sudionici radionice saznali su više o samom radu BCI jedinice SZO-a te o završenim i tekućim projektima koji se odnose na mnoga zdravstvena područja od kojih su istaknuta: antimikrobna rezistencija, odaziv u preventivne programe, cijepljenje, mentalno zdravlje, ovisnosti, krizna stanja te područje prehrane i tjelesne aktivnosti. Kulturalni, psihološki i društveni čimbenici koji utječu na zdravstveno ponašanje posebno su došli do izražaja za vrijeme pandemije COVID-19. Kroz interaktivni i grupni rad sudionici su istražili koja su moguća područja primjene uvida u području bihevioralnih znanosti i kulturalnih i društvenih čimbenika u Hrvatskoj, a posebno je istaknuto područje unaprjeđenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Više o radionici možete pročitati u objavi Ministarstva zdravstva.

U popodnevnim je satima održan sastanak sa županijskim koordinatorima Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva na temu provedbe samog programa u pojedinim županijama s posebnim naglaskom na aktivnosti koje se provode u cilju povećanja odaziva na testiranje u okviru programa. Koordinatori su spomenuli da je uvođenje podsjetnika za osobe kojima je poslan test pokazalo značajno poboljšanje odaziva.

Idući dan, 9. ožujka, u prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održan je sastanak uže radne skupine na temu zajedničkog projekta s BCI jedinicom čiji je cilj provedba istraživanja i korištenje dobivenih bihevioralnih i kulturalnih uvida za poboljšanje provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Uz djelatnike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bili su prisutni i predstavnici Ministarstva zdravstva, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu te voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj. Sastanak su vodile članice BCI tima Svjetske zdravstvene organizacije.

Novosti i istaknute objave

“Zajednička akcija za bolje zdravlje u Europi”

Ostale objave

Skip to content